Alles wat je aandacht geeft groeit. Het klinkt cliché, maar is oh zo waar. Hoe vaak focus jij op hetgeen wat je wel wil? Persoonlijk is mijn overtuiging dat wanneer je focus (en dus aandacht) geeft aan je talenten (dat wat jij goed kan), dat je meer haalt uit je leven. Dat ‘meer’ uit zich voor de een in meer voldoening en voor de ander in meer energie (of beide 😉).
Alleen, hoe kom je erachter waar je talent ligt? Wat je goed kan? Daar zijn verschillende manieren voor. Manieren die gratis zijn of manieren die je een investering kosten (geld, tijd of beide). Hieronder deel ik 10 manieren om erachter te komen wat jouw talenten zijn.
#1 Doe een gratis online test
Tegenwoordig kan je veel online vinden. En vaak zijn deze testen ook nog eens gratis! Dat is helemaal fijn. Let wel op dat deze testen vaak een indicatie geven en niet veel details (tenzij je doorgaat in de betaalde versie). Toch kunnen deze testen een mooi startpunt zijn als je op zoek gaat naar waar jouw talent ligt (en wat jij goed kan). Hieronder een aantal links.
https://www.123test.nl/competenties-test/
https://www.16personalities.com/nl
https://www.123test.nl/persoonlijkheid/
https://www.jobpersonality.com/drijfverentest
#2 Laat je coachen
Hulp van een externe coach kan heel verhelderend zijn. Iemand die jou niet kent, kan je namelijk nieuwe inzichten geven of vragen stellen waar je zelf niet aan denkt. Mocht je gebruik willen maken van een coach, vraag jezelf dan goed af wat je wilt bereiken en welk soort coach je hierbij zou kunnen helpen. Je kan dit zelfs aanvragen via de huisarts (geregistreerd psycholoog of begeleider) of wellicht wilt je werkgever hier wel een rol in spelen. Dan hoef je in ieder geval niet na te denken over de kosten.
#3 Stel vragen aan de mensen om je heen
Nee, je hoeft geen vragen te stellen aan onbekende mensen op straat. Dat leer je al van jongs af aan, dat is geen goed idee. Ga wel vragen stellen aan mensen die jou goed kennen! En hou er ook een beetje rekening mee dat je wel de vragen stelt aan de mensen die jou ook een eerlijk antwoord durven geven. En hou het overzichtelijk voor jezelf, stel de vragen aan ongeveer 5 mensen (oké, 7 mag ook, of 4).
Nou denk je misschien, welke vragen zou ik dan moeten stellen? Wellicht dat deze je op weg kunnen helpen:
Waarin zie jij dat ik het meeste plezier heb? Wat ben ik dan aan het doen? Hoe gedraag ik me in deze situatie?
Wanneer kom je naar mij toe? Waarom kom je dan naar mij en ga je niet naar een andere bekende van je? Wat doe ik waardoor jij je geholpen/blij/vrolijk voelt in deze situatie?
Waar denk jij dat ik mijn geld mee zou kunnen verdienen? Waarom denk je dat? Hoeveel geld denk je dat ik hiermee ga verdienen?
#4 Stel jezelf vragen
Een andere manier om erachter te komen wat je talenten zijn, is door jezelf vragen te stellen. Probeer erachter te komen wat je diepste verlangens zijn. Waar wordt jij nu gelukkig van? Als geld geen rol zou spelen wat zou je dan doen? Als je alle mogelijkheden van de wereld had, wat zou je dan doen? Waar zou je dan zijn? Maak dit zo concreet mogelijk, benoem de details (wat heb je aan, wat houd je vast, wat zie je, wat voel je).
En voordat je zegt “ja, maar dat kan toch nooit”, laat jezelf eerst dromen. Schrijf alles op wat je bedenkt. Doe een stap achteruit en kijk er eens met een andere bril naar. Welke elementen zitten in je droom, wat nu wel zou kunnen? Met alle beperkingen die je nu ervaart? Wat zou je morgen al anders kunnen doen, zodat je blijer bent en je zo ook voelt?
Stel dat je droomt dat je in een warm land woont, waar de zon altijd schijnt, waar je kan genieten van de natuur. Dat je daar surflessen geeft, in je eigen surf school. Je hoort de zee, de meeuwen, voelt de zon op je gezicht. Je neemt een bakje koffie, verwelkomt de nieuwe gasten, legt ze de basis van het surfen uit, deelt de spullen uit en gaat de zee in. Na de les praten jullie na, lachen jullie en bedanken ze jou voor de fijne ervaring.
Het grootste element wat je hieruit kan halen is dat je naar het buitenland wilt verhuizen en een eigen onderneming wilt starten (iets wat je nu niet hebt). Dat voelt wellicht als de “ja, maar dat kan nooit”. Oké, laten we dan nu eens kijken naar de kleine elementen in dit verhaal. Je vond het fijn om in de natuur te zijn, bij de zee. Kun je dit toevoegen aan je dag routine? Is er een manier waarop je de zee kan zien, voelen, ruiken of horen? Als je dicht bij de zee woont waarschijnlijk wel, anders zal je het moeten doen met een video of audio bestand (dat is ook prima trouwens).
Een ander klein element zou kunnen zijn: “het uitleggen van informatie aan anderen”. Zou je op je werk, in je hobby, sport, in de buurt of bij familie en vrienden dit kunnen toepassen? Zou je informatie kunnen delen op een manier wat voor jou goed voelt? Informatie waar anderen blij van worden? Je snapt inmiddels wel wat de bedoeling is..
#5 Doe niks..
Echt helemaal niks?
Nee, dat is niet waar. Er zit een addertje onder het gras, naast niks doen is het belangrijk dat je gaat observeren. Ga je dag en week door zoals je altijd al zou doen. Alleen nu stap je deze week in, met 1 belangrijke opdracht: observeer je omgeving. Ga niet zomaar mee met de ‘waan van de dag’. Probeer je week te bekijken zoals je het zou doen als alles in die week nieuw zou zijn. Wat valt je op? Wat zie je wat je eerst niet zag? Hoe gedragen mensen zich? En welk effect heeft dit op jou?
#6 Doe een professionele test
Professionele testen geven je meer inzicht in wat je talenten zijn. Deze gaan vaak ook dieper in op je talenten (en vragen daarmee ook een investering in tijd, geld en geduld). Daarvoor in ruil krijg je wel een mooi uitgebreid rapport met praktische tips en kun je direct aan de slag.
Een professionele test die ik zelf vroeger gedaan hebt is de ‘strength finder’. Ja, dat betekent letterlijk “vind je sterke punten”. Deze test kan je doen als je het boek koopt, wat ongeveer 20 euro kost. Je krijgt dan een indicatie van je top 5 sterke punten. Wil je meer, dan kan je de rest kopen (34 sterkte punten) en krijg je een compleet rapport.
Op dit moment werk ik zelf met de TMA, oftewel Talenten Management Assessment. Hier krijg je ook een uitgebreid rapport over je drijfveren, talenten en competenties.
Het mooie aan deze twee testen vind ik zelf dat er geen ‘goed of fout’ label aanhangt. Het is zo dat je niet ‘of extravert‘ of ‘introvert’ bent. Deze testen gaan uit dat het beiden kan. In dit voorbeeld: Je wilt absoluut niet naar dat feestje met al die mensen en zou prima thuis op de bank kunnen blijven zitten (meer op jezelf zijn, dus introvert), maar je sleept jezelf er toch heen en wanneer je er bent voel je je fantastisch en geniet je van alle aandacht (ook extravert).
Er zijn nog veel meer professionele testen, zoals:
https://www.testcentrumgroei.nl/big-five-persoonlijkheidstest
https://www.123test.nl/persoonlijkheidstest/
https://www.bol.com/nl/f/strengths-finder-2-0/35653707/
#7 Hou een dagboek bij (of een A4tje)
Als je niet zo van de dagboeken bent, dan kun je dit ook doen op een A4tje. Trek een lijn in het midden. Aan de ene kant teken je een plusteken (+) en aan de andere kant een minteken (-). Houdt dit A4tje gedurende de dag bij je en schrijf op wanneer je iets heel erg leuk vond en wanneer je iets totaal niet leuk vond. Probeer dit een week vol te houden en lees aan het eind van de week wat er onder je plusteken staat. Welke elementen die hier in staan kun je vaker doen? Waar zou je je werk van kunnen maken? En alles wat onder je minteken staat? Zet daar een groot kruis doorheen. Daar ga je geen aandacht meer aan geven 😉
Vaak zijn we onbewust al bezig met de dingen die we goed kunnen. Alleen als je hier geen aandacht aan geeft, valt je dit niet op. Een manier om hier aandacht aan te geven, is door het op te schrijven. Je kunt een dagboek bijhouden en opschrijven wat je die dag energie (en plezier) heeft gegeven en wat je energie heeft gekost (en wat je juist niet leuk vond).
#8 Doe een spel
Ja je leest het goed, doe een spelletje! Bij alleen al het kiezen van een spel wat je leuk vindt, kan je al iets leren over je talent. Kies jij voor iets wat actief is? Of juist iets wat je samen kan doen? Is het een rustig denkspel of juist een fysiek, actief spel? Houd je van strategische spelletjes, het winnen of juist het plezier wat een spel je geeft?
Vervolgens kan je inzoomen op dit specifieke element. Wat zorgt ervoor dat je plezier in dit spel hebt? Geeft het spel je plezier, of juist de mensen met wie je het speelt of het moment waarop je ervoor kiest om dit spel te spelen? Als je van strategische spellen houdt: welk element trekt je aan?
En kun je dit element ook meer doen in je dagelijks leven? Dus niet enkel in het spel alleen? Op welke manier zou dat kunnen?
#9 Lees een boek
Boeken geven je een andere kijk op een situatie. Met een boek kan je ervoor kiezen om vanuit een ander perspectief te lezen hoe een ander jouw situatie heeft ervaren. Zo helpt het om te lezen hoe mensen uit de geschiedenis keuzes hebben gemaakt, welke lessen ze hierin geleerd hebben of welke ze jou willen meegeven. Als je niet zo van geschiedenis houdt, kun je dit ook lezen in boeken van nu. Het boek van Steve Jobs bijvoorbeeld, of the Secret. Deze boeken gaan over wie je bent en kan zijn als persoon. Uiteraard zijn dit voorbeelden en is het belangrijk om iets te kiezen wat vooral past bij jou.
#10 Experimenteer
Als je alleen op de bank blijft zitten, ontdek je niet zoveel van je talent. Je zal dingen moeten uitproberen om te weten of je ze leuk vindt (en goed kan). Als kind wist je ook niet van te voren welke sport je leuk vond (of goed kon), totdat je er een aantal ging doen. Soms omdat vriendjes of vriendinnetjes ze deden, prima. Dat zorgt ervoor dat je in actie komt en in ieder geval ervaart of je iets leuk vindt. En als je de sport niet leuk vond, dan had je het in ieder geval nog gezellig.
Dus als je een van de bovenstaande punten hebt gedaan, wilt doen of je hebt een vaag vermoeden wat je leuk vindt om te doen, probeer het dan uit! Sleep desnoods een vriend of vriendin mee en ga het doen!
Heel veel plezier met het uitproberen van 1 of meer van deze tips om je talenten te vinden!