Verbindend leiderschap

Bstrength > Organisatieontwikkeling > Verbindend leiderschap

Groei start bij jezelf.

Wanneer je als leidinggevende verbinding maakt met je medewerkers en de juiste mensen op de juiste plek hebt, dan kun je met je team bergen verzetten. Maar wat betekent dat eigenlijk? En hoe creëer je deze situatie?

Toen ik net begon als leidinggevende weet ik nog heel goed dat mijn toenmalige directeur tegen mij en een collega zei: “Een goede leidinggevende zit in het kantoor en dan draait de rest door”.

Bijzonder hoe zoiets simpels als één zin, toch op heel verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. De conclusie van mijn collega was namelijk: “Ik ga in het kantoor zitten, want dat doet een goede leidinggevende.”

Voor mij betekende dit iets heel anders. Ik zag het meer als resultaat en vroeg mezelf af “wat zou ik moeten doen om te zorgen dat alles doorloopt wanneer ik er niet aanwezig ben op de werkvloer?” Dat werd vervolgens mijn missie. Ervoor zorgen dat mijn team zover ontwikkelt was, dat ze mij niet direct nodig zouden hebben.

Leiderschap start bij jezelf

Zoals ik in het vorige voorbeeld al liet zien, zorgt één zin al voor verschillende manieren van interpretatie. Daarom is het heel belangrijk dat je weet wat je wilt bereiken. Hoe zie je jouw leiderschap? En wat wil je hiermee bereiken?

Deze vragen beantwoorden betekent dat je bereidt moet zijn om kritisch naar jezelf te kijken. Wanneer je een ander resultaat wilt creëren, vraagt dit ook iets van je eigen manier van werken. Hoe werk je nu als leidinggevende en waarin liggen je eigen talenten? Hoe kun je hier gebruik van maken in je dagelijks werk en welke effecten heeft dit op je team?

leiderschap

Wanneer je hierin wel een beetje hulp kunt gebruiken, nodig ik je uit om eens verder te lezen op de pagina van de talenten analyse. Hierin krijg je een beter beeld van jouw eigen talenten, hoe deze werken en hoe je dit in kan zetten.

Als je liever zelf aan de slag gaat met het ontdekken van jouw talenten dan kunnen deze blogs je wellicht meer inspiratie brengen: “10 manieren om erachter te komen wat jouw talenten zijn” of “een andere kijk op leiderschap”.

Samen kom je verder

Misschien een beetje cliché, maar de uitspraak is wel waar. Als je eenmaal weet waar jouw talenten liggen als leidinggevende (en waar niet), dan heb je een aantal strategieën die je in kunt zetten.

Zo leerde ik bijvoorbeeld van mezelf dat ik echt heel slecht ben in het onthouden van de persoonlijke afspraken van mijn medewerkers. Op de een of andere manier sla ik het gewoon niet op, wanneer ze aangeven dat ze een tandarts of doktersafspraak hebben.

Nu zou je kunnen zeggen “en wat dan nog?”. Voor mij was dit iets wat wel belangrijk was. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik interesse heb in mijn medewerkers en oprecht naar ze luister.

En zelf vond ik het ook niet zo leuk dat ik telkens moest vragen “waar is Sanne?” Om vervolgens te horen dat ze allang verteld had waar ze heen zou gaan. Dat maakt dat ik ook niet zo handig ben, met opvolg vragen hierover.

samen sta je sterker

Verschillende strategieën

Ik heb hiervoor verschillende strategieën ingezet.

  • Ik heb mezelf aangeleerd om elke maandag eerst te vragen “hoe was je weekend?”
  • Ik heb open verteld aan mijn team dat ik hier niet zo goed in ben, maar dat dit niet betekent dat ik niet geïnteresseerd ben.
  • Ik heb in mijn team gekeken wie er wel een talent had om elke privéafspraak die werd verteld te onthouden.

Wat het mooie is aan verbinding in leiderschap, is dat je altijd meer krijgt dan dat je in eerste instantie zou verwachten.

Doordat ik mezelf kwetsbaar durfde op te stellen, vertelde waar ik niet goed in was en hulp nodig had van mijn team, zorgde dit ervoor dat ze dit andersom ook gingen doen. En tegelijkertijd kwamen ze met een geniale oplossing: Ze hebben me sinds die tijd altijd een agenda-uitnodiging gestuurd met hun afspraak, zodat ik niet zou vergeten dat ze er niet waren.

Daarbij schept deze manier van open naar elkaar communiceren ook duidelijke verwachtingen. Er was niemand die verontwaardig was omdat ik was vergeten te vragen naar hoe de privéafspraak was geweest.

leiderschap

Eerlijk naar jezelf zijn

Dus, als jij eens heel eerlijk kijkt naar jezelf. Wat zijn dan onderdelen van jou als persoon, of in je taak als leidinggevende, waar je wel wat hulp in kunt gebruiken? Waarin liggen jouw talenten juist niet? En welke strategie kun je hiervoor inzetten? Hieronder staan wat vragen om je op weg te helpen.

  • De strategie van loslaten: Wie (of wat) zou dit voor jou kunnen doen?
  • De strategie van verbinding: Waarin mag je jezelf kwetsbaar opstellen en waar mag je open over zijn?
  • De strategie van het minimale: Welk onderdeel is iets wat je wel echt moet aanpakken?
  • De strategie van talent: Heb je een ander talent wat dit op kan lossen als je het anders inzet?

Kortom, bij leiderschap komt meer kijken dan alleen een team aansturen. Maar ik gok dat je daar inmiddels ook wel achter was 😉

Mocht je het leuk vinden om meer te lezen over mijn ervaring als leidinggevende en welke lessen ik hierin heb mogen meemaken, dan nodig ik je uit om mijn gratis E-book te lezen. Binnenkort kun je die hier downloaden. Mocht je niet kunnen wachten, stuur me dan een bericht, dan stuur ik je het E-Book alvast toe.

Direct samen starten?

Wil je direct samen aan de slag met jouw eigen talentenscan als leidinggevende en hulp bij het vormgeven van jouw verschillende strategieën om echt te werken vanuit jouw eigen blauwdruk? Stuur me dan even een berichtje via de contactpagina of LinkedIn. Je mag me ook altijd een bericht sturen, wanneer je meer informatie wilt of vragen hebt.